zondag 25 september 2011

Get out of town

Het gezelschap
Tijd om nog eens de reiziger uit te hangen en voor een weekend naar de Deense hoofdstad te trekken. Ons gezelschap: Katrin (Duitsland), Guillaume (België-Wallonië), Sandra (Spanje), Lucie (Tsjechië) en twee Spaanse niet-wetenschappers: Marta en Conchi, respectievelijk Media Studies en Rechten.

Vrijdagavond namen we de bus die ons voor een studententarief van 140 kronen (20 euro), via de ferry naar Kopenhagen reed. De boottocht maakte de hele trip al de moeite waard. Met een prachtige ondergaande zon op de achtergrond, genoten we van een glas champagne om de reis feestelijk in te zetten. (Met welgemeende dank aan een sympathieke bezoeker op mijn afscheids-BBQ.)






Tevens in Kopenhagen dit weekend, een groep Spaanse Erasmusstudenten. Door hun grote aantal en hun vaak minder vlekkeloze Engels, trekken Spanjaarden vaak samen op. Hoe langer hoe meer willen ze zich echter graag 'mixen' onder de andere nationaliteiten en proberen ze systematisch naar de Engelse taal over te schakelen. 's Avonds met hen een stapje in Kopenhagen gezet!

Belachelijk vroeg opstaan om het meeste uit de twee dagen te halen. We melden ons aan voor een gratis rondleiding bij New Europe. Deze organisatie biedt dagelijks rondleidingen, gegeven door jonge, vaak buitenlandse gidsen, die enkele jaren in de stad wonen en niet voor geld maar voor fooien werken. De Wina-Berlijnreizigers zullen zich vast onze rondleiding met New Berlin nog herinneren.


Zo leerden we bijvoorbeeld dat de naam van het Deense bier Carlsberg gewoon afkomstig is van de voornaam Carl en de ligging van de brouwerij op een berg in Kopenhagen! Verder bewonderen we uiteraard de oude stad. Mooi - ondanks het Deense weer - was Nyhavn, met prachtige huizen langs het water. Opvallend ook het Opera House, dat met zijn ligging aan het water toch het beeld van Sydney oproept. Willens nillens ging het ook naar de Kleine Zeemeermin, een weinig indrukwekkend doch des te meer iconisch standbeeldje, naar het sprookje van Hans Christian Andersen.

De late namiddag werd geweid aan Vrijstad Christiania. Ondanks zijn onzekere toekomst is het een even bizarre als indrukwekkende plek. Hippies die hun onafhankelijkheid en eigen wetten claimen, maar tegelijk ook leven van het (drugs)toerisme. 'Pusher street' valt ook moeilijk te beschrijven zonder er te zijn geweest. In deze - foto's strikt verboden - straat doorheen Christinia worden hasj en marihuana openlijk verkocht. Ondanks het officiële verbod zijn er tafels vol met alle soorten, en staat men er netjes voor in de rij aan te schuiven.



Tivoli dan! Het wereldberoemde attractiepark overtrof ruimschoots onze verwachtingen. We brachten hier onze avond door, in een prachtig verlicht park. Alles was hier af, naast suikerspinnen eten, zagen we een pantomimetheater en brachten we tijd door in de kinderspeeltuin met een glas wijn. Onvergetelijk ook, Katrin die voor brandweervrouw mocht spelen en zelfs de wc's compleet in jungle-thema. Meer dan zijn geld waard!



Zondagochtend trokken we naar Assistens Kirkegaard. Bekende doden waarvan we de grafmonumenten hier konden bewonderen: Hans Christian Andersen en Niels Bohr. Tegen 12 uur zagen we de wissel van de wacht aan het paleis van de koningin. De wachters werken hier van 12 uur 's middags tot de volgende middag, in shifts van twee uur met telkens drie uur pauze en worden nog met een plechtige ceremonie afgewisseld. 



In de namiddag beklimmen we nog de toren van een kerk, met een wenteltrap langs de buitenkant van de toren! Het mistige weer strooide roet in het eten en echt ver konden we niet uitkijken. Mooi was het wel. Verder bezochten we nog de Carlsberg Glyptotek, een museum met een verzameling kunst: Romeins marmer, Van Gogh, Monet, Manet, Degas, maar ook bijvoorbeeld Rodin.

Na middernacht arriveerden we opnieuw in Aarhus. Ziekjes en doodmoe, maar voldaan.


Groetjes, kusjes, liefde,
Vinnie

PS: het is nu mogelijk deze blog te volgen via je google-account of gewoon via email. Zo blijf je automatisch op de hoogte van nieuwe berichten! Doen!

0 reacties:

Een reactie posten

Mogelijk gemaakt door Blogger.