vrijdag 9 september 2011

En we sprongen op tafel, de stoelen opzij

Vele keren op het festival geweest (zie fotoblog!). Vorig weekend hadden we zelfs nog een fantastische afterparty in ons huis. De reden was de aankomst van nog wat extra bevolkers (we bestaan nu uit twee Australischen, Amerikanen, Duitsers, een Zwitserse en mezelf). Toen bij aankomst bleek dat Sarah's kamer toch een beetje belachelijk groot was in verhouding, hebben we er dan maar een feest gehouden (en ze 'the west wing' gedoopt).

Na een eindeloze hoeveelheid miserie is ook het internet eindelijk geregeld geraakt! Internet op de Nordre Ringgade 70, het gevoel van vreugde valt moeilijk aan de buitenwereld uit te leggen. Na enkele weken in een nieuw land in een nieuwe stad met enkel emails checken op de campus, was dit een feestje waard! Iedereen was blij voor ons, want ondertussen wist zowat elke 'exchange student' in Aarhus dat wij het huis zonder internet waren. Het was ook de eerste keer dat ik België een beetje miste. Skypen en chatten met een paar goede vrienden, en zo kon ik voor het eerst aan thuis terug denken na ongeveer een maand van huis weg!

Ondertussen heb ik in het fysicagebouw ook mijn eigen bureau gekregen. Met het oog op die masterthesis is dit toch wel een aangename verrassing. Met vier zitten we in ons stukje ruimte, de anderen zijn Deense sterrenkundemasters. Nadeel (of voordeel) is dat de ruimte boven onze hoofden de fysicabibliotheek is (zie foto's), en we dus een zekere stilte horen te bewaren!

Dinsdag aten we met een tiental mensen, ter gelegenheid van de verjaardag van Anna. De residenties (wel allen een paar kilometer buiten de stad) kunnen hier trouwens als voorbeeld voor Arenberg dienen, met gigantische gemeenschappelijke ruimtes om u tegen te zeggen (en diners en feestjes in te geven). Ons plan om elk maar iets mee te brengen en dat samen te gooien werkte indrukwekkend en verrassend goed: twee soorten spaghetti en een Griekse salade, cake en ijs als dessert! Grattis, Anna!

Ten slotte zijn we deze week ook van start gegaan met de Deense lessen. Elke maandag en elke woensdag, van 16h30 tot 19h05 probeer ik me de lokale taal eigen te maken. Dit programma van 'LaerDansk' is speciaal voor studenten en een stuk sneller en intensiever dan het normale programma. Volledig gefinancierd door de Deense belastingbetaler, inclusief onze handboeken. Mooi is dat toch, die overheid hier. Uitspraak en schrift blijven helaas twee verschillende talen, een moeilijke en een gemakkelijkere. Veel regels zijn er niet om de discrepantie te verhelpen en dus komt het er vooral op aan om langzaam maar zeker een woordenschat op te bouwen. Als we doorzetten tot het einde van het jaar kunnen we vier tests afleggen en het niveau B1 bereiken:

"Can understand the main points of clear standard input on familiar matters regularly encountered in work, school, leisure, etc. Can deal with most situations likely to arise whilst travelling in an area where the language is spoken. Can produce simple connected text on topics which are familiar or of personal interest. Can describe experiences and events, dreams, hopes & ambitions and briefly give reasons and explanations for opinions and plans."

Voorlopig houden we het vooral bij cirkeltjes waarbij we onze naam vertellen en naar de volgende vragen. Zodus: Jeg hedder Vincent. Hvad hedder du?


Groetjes, kusjes, liefde,
Vinnie

PS: trip naar Kopenhagen gepland, over een week zijn we een weekendje in de hoofdstad!




7 reacties:

Jorien zei

Jeg hedder Jorien, hvad hedder du? Ha, kan ik nu evenveel Deens als jij? :p

Anoniem zei

Jeg hedder Kristien, hvad hedder du?

Marit zei

Jeg hedder Marit. Jeg er ester. Hvad hedder du og hvor kommer du fra?

Anoniem zei

Jeg hedder Ionela. Jeg kommer fra Rumaenien. Hvad med dig?

Lynn zei

Jeg hedder Lynn. Hvad hedder du?

Natascha zei

Klinkt daar wel gezellig :) Amuseer je in Kopenhagen, is een mooie stad! Vergeet de bib niet te bezoeken, is echt een super mooie! Knuffel x

Sandra zei

Jeg hedder Sandra, hvad med dig? (Og jeg ville elske noget mad :D )

Een reactie posten

Mogelijk gemaakt door Blogger.