zondag 27 mei 2012

Wacht maar af totdat ik koning ben

Danish Ambassador weekend in Kopenhagen: Innovation Conference. Altijd leuk om mijn mede-ambassadeurs nog eens terug te zien en naar de Deense hoofdstad te trekken. 's Morgens in de vroegte stapten we met een tiental Aarhusstudenten op de bus richting CPH. 

Voor de gelegenheid waren we genoodzaakt om onze kostuums mee te nemen. We zouden namelijk Prince Joachim ontmoeten. We namen ook allemaal een das mee, maar die mochten we uiteindelijk niet dragen omdat His Royal Highness had besloten het informeel te houden en zelf geen das te dragen.

De eerste talk van de dag kwam van Minister for Science, Innovation and Higher Education, Morten Østergaard. Een babbel over het belang van innovatie voor Denemarken en het internationale profiel van het land. Vervolgens was het dan de beurt aan de prins om zich te laten interviewen door Natasja Crone. We hadden ook zelf vragen voor HRH mogen insturen. Indien deze de selectieprocedure overleefden, mochten we die dan ook zelf stellen.

Mijn vraag luidde als volgt: "We are here together with Danish Ambassadors from all over the world, each used to different cultures. Should you be Prince of any other country than Denmark, which one would you pick?" Het was ongeveer de minst brave vraag die er die dag gesteld werd. De prins paste trouwens op zijn politieke tellen en kwam vooral af met klachten over het Deense weer en ontweek zo zorgvuldig de echte vraag.

Er volgde nog een presentatie over Better Place door de Deense CEO Johnny Hansen. Dit bedrijf maakt elektrische auto's en is volop bezig met deze op de Deense markt te brengen. Heel wat parkeerplaatsen in de hoofdstad zijn al uitgerust met een 'stopcontact' waar de wagen tijdens het parkeren kan worden herladen. Bovendien is men volop bezig met de bouw van zogeheten battery switch stations doorheen het hele land. Deze zijn vergelijkbaar met tankstations en op slechts een tweetal minuten krijg je er volautomatisch een volledig nieuwe, opgeladen batterij in je wagen geplaatst. Wordt Denemarken het eerste Europese land waar elektrische wagens echt doorbreken? Het zou wel eens kunnen.

In elk geval mochten we zelf ook een testritje maken met de e-auto's. Nog eens aan het stuur van een wagen zitten - dat was lang geleden. Een geluidsloze auto, het voelt een beetje bizar aan, maar ik denk dat we er wel aan zouden kunnen wennen. Verder reed de auto alvast minstens even vlot als een gewoon voertuig.

Na nog wat te netwerken op de receptie trokken we naar onze jeugdherberg voor een aperitief en een pizza - alvorens het Kopenhaagse nachtleven in te trekken. Zondagochtend volgde nog een boottocht over de wateren van de hoofdstad voor we naar Aarhus terugkeerden.



Groetjes, kusjes en liefde,
Vincent



















0 reacties:

Een reactie posten

Mogelijk gemaakt door Blogger.